Listy
Podsumowanie...

Część 3
Wyzwania na 2019-2020 rok
● Czy normalność to relikt przeszłości?
● Choroba jakiej jeszcze nie było



Rok 2019/2020 otwiera 13-letnią przestrzeń dla sprawiedliwości w przyszłości, dlatego na starcie roku warto przyjrzeć się dokładniej niektórym wydarzeniom. Zaznaczam, że nas nie ineresuje wymiar polityczny i personalne rozgrywki, lecz wymiar ludzki i potencjalne następstwa dla funkcjonowania całej społeczności.


► PARADY RÓWNOŚCI
W odniesieniu do relacji międzyludzkich w naszej przestrzeni najpoważniejszym problemem są tzw. „parady równości”, w których – powiedzmy to sobie otwarcie, wcale nie chodzi o walkę z nietolerancją, ale o „prowokacje na zlecenie”, zwalczanie religii i terror psychiczny społeczeństwa. Egzekutorami tego ducha, wspieranymi przez zagraniczny kapitał finansowy, są organizacje LGBTQ, niektóre środowiska prawnicze, spółki Google i Facebook i inne. To tłumaczy, dlaczego aktywiści „tęczowej ideologii” czują się całkowicie bezkarni i pozwalają sobie na coraz więcej. Zaczęło się od bezczeszczenia symboli religijnych, teraz dochodzi do publicznego nawoływania do przemocy i prób zamknięcia ust duchownym.
□ Nie dziwi więc, że w konsekwencji braku reakcji ze strony państwa przeciwnikom kontrowersyjnej „ideologii” zaczynają puszczać nerwy, czego przykładem są incydenty podczas antymanifestacji polskich kibiców w Białymstoku. Organy państwowe powinny z urzędu wszczynać postępowanie przeciw osobom wulgarnie atakującym wyznawców religii i ich wartości, a przynajmniej zapewnić katolikom bezpłatną pomoc prawną w tej nierównej walce z potężnym lobby.
□ Papież Franciszek, zapytany o LGBTQ, powiedział: „To jest coś tak chorego i coś tak niedobrego, czego jeszcze w historii nie było”.

► GŁOS abp M.Jędraszewskiego
Podczas homilii w bazylice Mariackiej duchowny, stając w obronie wartości chrześcijańskich, powiedział: „Z powstańczych mogił narodziła się wolna Polska. Trzeba było długo na nią czekać (...) Czerwona zaraza już nie chodzi po naszej ziemi, ale pojawiła się nowa, neomarksistowska, chcąca opanować nasze dusze, serca i umysły. Nie czerwona, ale tęczowa”.
□ Słowa te wywołały wrzenie w środowiskach LGBTQ. W wypowiedzi duchownego nie było krytyki, była za to krytyczna ocena zjawiska z punku widzenia teologa. Treść niech każdy oceni sam. Metropolitę poparli hierarchowie z Czech, Słowacji, Węgier i Ukrainy.

► WALKA z PLASTIKAMI
□ Francuski rząd ogłosił program walki z odpadami plastikowymi pod hasłem „zero plastiku w morzu w 2025 roku”.
□ W Indonezji od 2021 roku zacznie obowiązywać zakaz używania plastikowych reklamówek, kubków, sztućców i słomek. Pierwszą indonezyjską wyspą, która w czerwcu br. wprowadziła całkowity zakaz używania jednorazowego plastiku, jest Bali. Przedsiębiorstwa, hurtownie, sklepy i restauracje miały pół roku na pozbycie się zapasów plastiku z magazynów. Przepisy są bardzo radykalne. Także turyści muszą liczyć się z wysokimi karami za złamanie zakazu.
□ W Tanzanii od 1 czerwca 2019 na terenie całego kraju obowiązuje zakaz importu, eksportu, produkcji i sprzedaży plastikowych torebek bez względu na ich grubość. Za złamanie prawa grożą surowe konsekwencje łącznie z groźbą zamknięcia biznesu, a w przypadku pojedynczych obywateli grzywna w wysokości 87 dolarów lub 7 dni pozbawienia wolności.

► ONZ-owskie Plany ŻYWIENIOWE
W raporcie instytucji doradczej ONZ przedstawione zostały związki między globalnym ociepleniem klimatu i wzrostem spożycia mięsa przez ludzi. Wg statystyk, w 2018 r. roczne spożycie mięsa wyniosło 78 kg na osobę. Dla porównania w USA było to 120 kg/os., Australii 111 kg, Izraelu 97 kg, Niemczech 88 kg, Polsce 74 kg; najmniej mięsa spożywano w Indonezji – 11 kg i Indiach 4 kg/os. Ograniczenie spożycie mięsa z pewnością wyjdzie na zdrowie i ludziom i zwierzętom, ale czy wpłynie na klimat? Wielu naukowców jest zdania, że „klimatyzm” to biznes, zwykły szwindel. Tak czy inaczej, w najlepszej sytuacji będą wegetarianie, jak długo GMO i chemia nie spustoszą doszczętnie natury.

□ Co czeka mięsożerców?
Globalne koncerny mięsne zaproponują im mięso wyhodowane metodą in vitro lub syntetycznie. 6 lat temu holenderskie laboratorium zaprezentowało światu sztucznego hamburgera z probówki, wyprodukowanego na bazie komórek macierzystych krowy. Nie wiadomo, czy produkt miał wartości odżywcze tradycyjnego mięsa. Wiemy natomiast, że smak i struktura mięsa zależą nie tylko od jego składu, ale również od warunków, w jakich żyje zwierze i jego wieku. Powoli zaczyna urzeczywistniać się wizja Churchilla, który w 1931 r. stwierdził, że „absurdem jest hodowanie całego kurczaka dla konsumpcji jedynie jego piersi czy udka”.
□ Innym szokującym faktem jest japoński wynalazek produkowania sztucznego mięsa z ludzkich odchodów. Zdaniem jego twórcy, prof. Mitsuyuki Kieda, w odchodach znajduje się mnóstwo składników odżywczych, w tym białko, dzięki czemu w przyszłości w tani i bezpieczny sposób będzie można produkować z nich mięso; badania te finansuje japoński rząd.


Porównajcie zasygnalizowane wydarzenia z tematyką, która wyłoniła się w dniu 8 listopada 2018, nieprzypadkowo określanym „proroczym dniem” dla ludzi i świata. (Zob. „Co przyniesie rok 2019-2020 wg Kalendarza Majów?”


Data publikacji: 22.08.2019